Kontakt

Menedżer Produktu

Tomasz Rocławski
tel. +48 58 660 77 19
e-mail: tro@bibusmenos.pl
pn-pt 8.00 – 16.00

Formularz kontaktowy

Oddziały

Przygotowanie powietrza w branży spożywczej

Sprawdź rozwiązania pneumatyczne CKD w zakresie przygotowania powietrza w branży spożywczej.

Sprężone powietrze używane w branży spożywczej, mające bezpośredni kontakt z żywnością, musi spełniać wysokie wymogi jakościowe. Powietrze trafiające do sprężarki zawiera różne stężenia ciał stałych, pyłów i pary wodnej, dlatego tak istotny jest proces przygotowania sprężonego powietrza, który zapewnia ochronę żywności, co bezpośrednio wpływa na jakość produktów.

Pomocne w tym względzie okazują się normy międzynarodowe. Przykładem jest norma ISO 8573-1:2010, która określa wymagania względem sprężonego powietrza i maksymalne dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń oraz wielkości cząsteczek dla poszczególnych klas czystości. W poniższej tabeli można odczytać poziomy poszczególnych wymogów dotyczące zawartości sprężonego powietrza, czyli:

  • cząstek stałych
  • zawartości wody
  • ogólnej zawartości oleju

Stosowne definicje są zawarte w normie ISO 8573-1:2010.

Przygotowanie powietrza w branży spożywczej

Normy te nie obejmują jednak dopuszczalnych ilości bakterii oraz informacji o rodzajach środków, jakich należy użyć, by zapobiec dostaniu się ich do żywności. Japońscy inżynierowie z firmy CKD opracowali specjalną serię filtrów SFC, która umożliwia usunięcie flory bakteryjnej ze sprężonego powietrza. Dzięki wkładom z aktywnymi jonami srebra filtry SFC usuwają z medium groźne bakterie oraz zapobiegają ich namnażaniu się.

Filtry SFC CKD

Przedstawiony niżej wykres ukazuje różnicę w ilości bakterii w czasie 18 godzin inkubacji przy zastosowaniu filtrów z wkładami antybakteryjnymi oraz z zastosowaniem standardowych wkładów.

Zastosowanie filtrów z wkładami antybakteryjnymi

Specjalnie wykonana struktura porowa wkładu pozwala wychwycić i zneutralizować bakterie.

Filtry SFC CKD widok

Oczyszczone w takim procesie medium może być wykorzystane bez żadnych obaw w takich procesach jak mieszanie czy dozowanie oraz wszystkich tych, w których istotna jest najwyższa czystość sprężonego powietrza.

Przygotowanie powietrza w branży spożywczej

 

Zobacz film na temat rozwiązań CKD w zakresie przygotowanie powietrza w branży spożywczej:

 

Więcej informacji na stronie sprężone powietrze

Pobierz kartę katalogową filtrów SFC:

KARTA KATALOGOWA